איך לתכנן ולהוציא לפעול קמפיין בחירות?
בבואנו לתכנן את הקמפיין הפוליטי שלנו, עלינו לזכור כי יש לנו מטרה אחת: לנצח, על ידי זכייה בקולות רבים יותר מהיריבים שלנו. לכן, כל מרכיב בקמפיין שלנו צריך לשרת את המטרה הזו. אם יש משהו (או מישהו) בקמפיין שלנו שמרחיק אותנו מהמטרה הזו, עלינו להרחיקו מהקמפיין.
במאמר זה אכתוב על המרכיבים המרכזיים של כל קמפיין פוליטי, וכיצד הם מסייעים לנו להשיג את המטרה של הקמפיין שלנו (תזכורת: לנצח).
כל קמפיין פוליטי מוצלח מתבסס על המרכיבים הבאים:
1. המסר המרכזי: זהו הדבר החשוב ביותר בקמפיין שלכם. המסר המרכזי עונה על השאלה "מדוע עליכם, הבוחרים, לבחור בי ולא ביריבי?". המסר המרכזי עוזר לבוחרים להגיע להחלטה שאתם המתאימים לתפקיד, ולא יריבכם. כיצד לבנות את המסר המרכזי? חשוב לזכור שהוא מורכב ממספר אלמנטים: הביוגרפיה שלכם, הסיפור שלכם, הערכים בהם אתם מחזיקים, עמדתכם בסוגיות פוליטיות וציבורית וכן זהות המתמודד שמולכם (היריב).
בבואנו ליצור את המסר המרכזי של הקמפיין שלנו, עלינו להסתכל על כל אחד מהאלמנטים האלו, ולהבין כיצד הם עוזרים לבוחרים להבין שאנחנו אלו שמתאימים לתפקיד. אילו פרטים בביוגרפיה שלנו מראים שאנחנו כשירים להיבחר לתפקיד המדובר? מה בסיפור האישי שלנו עוזר לבוחרים להבין שהם יכולים לסמוך עלינו? האם הבוחרים יכולים להזדהות עם הערכים שלנו? האם הבוחרים מבינים מה נעשה עבורם לאחר שניבחר? האם הבוחרים יכולים להבין מדוע עליהם לבחור בנו ולא ביריבנו?
לבסוף, לאחר שענינו על כל השאלות האלה, נצטרך לחבר סלוגן (סיסמת בחירות) עבור הקמפיין שלנו, אשר יבהיר לבוחרים את עמדתנו ומה נעשה עבורם לאחר שניבחר. הסלוגן בעצם עוזר לבוחרים לזכור אותנו.
2. פרסום המסר המרכזי: המסר המרכזי שלנו יכול להיות מושלם. הוא יכול להבהיר לבוחרים מדוע עליהם לבחור בנו. אך מסר מרכזי מושלם, אשר אינו מגיע לבוחרים, לעולם לא יעזור לנו להיבחר.
לכן, לאחר שניסחנו את המסר המרכזי, עלינו לתת את הדעת על דרכי הפרסום וההפצה של המסר המרכזי על מנת שיגיע לכמה שיותר בוחרים במהלך הקמפיין.
ישנם שני אמצעים עיקריים באמצעותם ניתן להפיץ את המסר: המועמד עצמו ושיווק תקשורתי.
הפצת המסר באמצעות המועמד עצמו כולל ראיונות שנערכים עמו, עצרות בחירות, חוגי בית, כנסים ודיבייטים מול היריבים. על מנת שהמסר יעבור בצורה טובה, על המועמד להתכונן בקפידה לאותם ראיונות וכנסים. עליו להיראות מטופח וייצוגי. עליו ללמוד כיצד לשלוט בשפת הגוף שלו ולשדר ביטחון.
שיווק באמצעי התקשורת מיועד עבור בוחרים שאליהם המועמד לא יכול להגיע באופן פיזי, שכן המועמד הוא בן אדם אחד ואילו הבוחרים הם רבים. לכן, יש צורך בשימוש באמצעי התקשורת השונים על מנת להפיץ את המסר המרכזי. אמצעים אלו הם שונים ומגוונים, והשימוש בהם תלוי באסטרטגיה של הקמפיין. הם כוללים את אמצעי התקשורת המסורתיים כמו מודעות טלוויזיה ורדיו, עיתונים ודואר, וכן את אמצעי התקשורת הדיגיטליים כמו אתר אינטרנט ורשתות חברתיות. על מנת להחליט באילו אמצעים להשתמש, על המועמד החליט מהו האמצעי שבעזרתו המסר המרכזי יעבור ביעילות הרבה ביותר. זה כמובן תלוי במספר משתנים כמו התקציב העומד לרשות הקמפיין, כמות הבוחרים אליהם צריך להגיע והמקור המרכזי ממנו הם שואבים את מרבית המידע שלהם.
3. האסטרטגיה: כאן מדובר על הדרך שבה אתם בוחרים להעביר את המסר שלכם. עליכם לבחור מבין האמצעים המוזכרים בסעיף הקודם, בהתאם למשאבים העומדים לרשותכם והמקום בו אתם מתמודדים. האסטרטגיה בבחירות לכנסת תהיה שונה מאשר האסטרטגיה בבחירות למועצה מקומית. זה בכלל שכמות הבחורים שצריך להגיע אליהם היא שונה. דוגמא טובה לאסטרטגיה פשוטה עבור קמפיינים אשר לא עומד לרשותם תקציב גבוה יהיה לעשות שימוש ברשתות החברתיות וברשת האינטרנט. ניתן להעלות סרטונים לעמוד הפייסבוק שלכם אשר יענו לבוחרים על השאלות החשובות: מדוע אתם מתאימים לתפקיד, ומה תעשו עבורם לאחר שתיבחרו. הסרטונים ילוו בקישור שיוביל לאתר האינטרנט שלכם, שם הבוחרים יוכלו למלא את פרטיהם כמו מספר טלפון וכתובת אימייל וכך תוכלו לשמור עמם על קשר.
4. התמודדות מול היריב: לבסוף, עלינו לזכור כי בכל מערכת בחירות אנחנו מתמודדים מול מועמד אחר- היריב. עלינו לצפות את המהלכים שלו/שלה, ולתכנן את התגובות שלנו בהתאם. בתחילת כל קמפיין, עלינו לערוך מחקר מקיף על היריב: מהן עמדותיו לגבי סוגיות מסוימות, מה הוא עשה בחיים, מהו הרקורד שלו. עלינו לדעת מה הוא הולך להגיד על עצמו (ועלינו), ולמצוא את נקודות החולשה שלו. את אותו המחקר עלינו לעשות על עצמנו: מהן החוזקות והחולשות שלנו? כיצד אפשר לתקוף אותנו. זה יעזור לנו לצפות התקפות מצד היריב.
אם גם אתם רוצים להתמודד לתפקיד פוליטי, אתם מוזמנים ליצור איתי קשר ולקבל ייעוץ טלפוני חינמי.